Besalú

Besalú

UNA RUTA PER LA NATURA

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa


La Fageda és un bosc de faigs excepcional perquè creix en un terreny planer, i com el sòl i el clima fan una variada vegetació, amb alzinars i fagedes d'excepcional valor. Els faigs poden assolir més de 20 m d'alçada i està envoltat de vint-i-un volcans que hi ha a la comarca de la Garrotxa. Té una quarantena de cons volcànics i més de 20 colades de lava. Forma part del parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa.

Al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa hi ha 28 itineraris, el més interessant del Parc Natural. La majoria estan senyalitzats, excepte alguns dels més llargs que, si s'hi està acostumat, es poden seguir fàcilment amb l'ajuda del plànol-guia del Parc Natural. El Parc Natural disposa d'una extensa oferta de publicacions.
El 98% del territori del Parc Natural és de propietat privada, si us plau feu que la vostra visita no destorbi a la gent que hi viu o el visita, per tant procureu:

No fer sorolls molests: 

No es pot permetre la captura de animals o la recollida de plantes, roques o minerals:


Al mig de la Fageda hi ha les instal·lacions de la cooperativa La Fageda, una empresa sense ànim de lucre que es dedica a l'elaboració de iogurts i altres productes làctis que  comercialitzen per tota la comarca i la resta de Catalunya


RUTA:
Tot i que haurem de pujar 425 m, l'alçada mínima serà de 563m i la màxima de 740m. Hi ha una distància de 11,90km, sense parades ni entreteniment durarà 2h i 50min. La ruta serà:
Començarem en la Fageda d'en Jordà, al costat de l'aparcament trobarem una caseta d'informació i un túnel subterrani, que ens porta a l'altre costat de la carretera. Només cal que seguim els rètols indicatius de l'itinerari 1 (el de color vermell)
Es caminarà durant un kilòmetre i mig entre la fageda, sense preocupació perquè es terreny planer.
Després de caminar mitja hora, si no ens hem parat, arribem a una petita carretera si sortim de la fageda, poc després passem per devant de la fàbrica de làctics la fageda i arribem com a una mena de casa "prat de la plaça". A partir d'aquí, deixem l’asfalt i agafem un camí que passa pel costat de la casa i que en pocs metres es converteix en una senda. 
Aquest punt es el de més dificultat, estigués atent sobretot si ets una persona major, ja que es té que pujar per una zona torrenta durant uns metres.
Poc després arribem a Sant Miquel de Sacot església podem seguir una petita senda que surt a la dreta del camí o seguir el camí principal, els dos porten al mateix lloc.
Els senyals vermells de l'itinerari 1 ens guien muntanya amunt  i ens enfilem al volcà de Santa Margarida. En el seu cràter hi ha l'ermita de Santa Margarida, no cal pensar-s'ho dues vegades, baixem i la visitem, el cràter és d'una erupció explosiva, al seu centre hi ha un prat amb l'ermità, la resa esta cobert  de boscos d'alzina.
Quan sortim del volcà hem de tenir en compte no relliscar, aquesta part es una part forta, més que la pujada.
En arribar a Santa Margarida veurem una font senyalitzada, ens podem refrescar. Després seguirem l'itinerari 15 (de color verd) que ens porta a les grederes del croscat. Travessem la carretera, després de passar per restaurants, a l'esquerra ens endinsarem al bosc, en poc minuts estarem al punt d'informació del croscat i podem baixar fins a les grederes.
Sortim del punt d'informació del volcà i agafem l'itinerari 1 (el vermell). Anirem pel costat nord del volcà seguint els rètols indicatius, en poc més de mitja hora arribem (després de girar a la dreta i seguir el que ens indica) a l'aparcament de l'àrea de Can Serra.
En total poc menys de 3 hores de recorregut que s'allargarà si es fa amb nens. 

BIOCENOSI:
AUS:
Pit-roig, Pica-soques blau, Mallerenga, la Merla, el Pinçà i Tudó.
MAMÍFERS:
La Guineu, el Ratolí, el Conill, el Porc senglar, el Talp i el Cabriol.
VEGETALS:
Boix grèvol, boix, buixol, molsa i heura.


FONGS:
Bolets.
RÈPTILS:
La serp verda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada